top of page

,,Slėpinys" parodos atidarymas

Maloniai kviečiame 2024 m. vasario 16 d. 12 val. į Mažeikių muziejų, į MDM mokinių kūrybinių darbų parodos „Slėpinys“ atidarymą.


Paroda „SLĖPINYS“ skirta Lietuvos Valstybės atkūrimo dienai paminėti. Tema, Vasario 16 dienos kontekste, tampa kaip neištirtų vietų, asmenybių ir būsenų samplaika. Ko gero, reikia suvokti, jog Lietuvos nepriklausomybės idėjos realizavimas priklausė ne tik nuo pačių lietuvių, bet tam reikėjo palankios tarptautinės situacijos, tų netikėtų aplinkybių visumos, kurios akivaizdoje įgavome teisę į savarankiškumą, žodžio laisvę ir nepriklausomybę. Toje nepriklausomybėje kiekvienas iš mūsų įsilieja kaip autonomiška ir paslaptinga žymė, veikianti individualiai, grupelėmis ar bendruomenėmis, dažnai atskirai, be išankstinio susitarimo, bet kolektyviai ir kryptingai puoselėjant laisvos Lietuvos būvį. Šia paroda kryptingai siekiame akcentuoti vieną iš svarbiausių laisvų individo slėpinių – saviraišką.


Kasdieniuose apmąstymuose retai kada susivokiame kiek pasaulyje neištirtų dalykų. Kiek paslaptingų vietų ir jose susikūrusių scenarijų, kiek neaprėpiamos floros ir faunos neatpažintų dermių, kiek kasdieninių daiktų atsiradimo istorijų, kiek nepažintų daugiasluoksnio žmogaus pavidalų ir mus kasdien užklumpančių emocijų. MDM mokinių darbų paroda „SLĖPINYS” kviečia nerti į paslapčių klonius, neatpažintus individualius pasaulius, kuriuose kolektyviai susitinkame mes visi - paslaptingi, unikalūs, daugiabriauniai.


Mažeikių muziejaus slėptuvėje sutarimo ir bendrystės ieško ant popieriaus lyg rūke besislepiantys gyviai, tuštumos formas įkūnijančios skulptūros, buities daiktų dėmės, atpažįstamos žmonių formos ir vidinės vaikų fantastinės būtybės. Tai dar neištirta vieta, kuri nebyliai kalba apie laisvės erdves - artumą, pomėgius, istoriją, atsiminimus ir jausmus. Tai vieta, kurią kviečiame pažinti, atrasti, pamatyti, pajausti ir tapti jos dalimi.

14 views
bottom of page